Waarom worden parels vaak geknoopt?

Heel vaak worden sieraden met parels geknoopt, dat wil zeggen dat er na elke parel een klein knoopje zit. Deze techniek wordt gebruikt voor zowel halskettingen als armbanden. Geknoopte pareljuwelen zijn meestal iets duurder dan geregen omdat er veel handenwerk aan te pas komt maar de voordelen wegen echt niet op tegen het prijsverschil.

Wat zijn de grootste voordelen van het met de hand knopen?

  • De knoopjes tussen de parels zorgen dat de parelketting of armband zeer soepel valt. Dit komt omdat het knoopje meer ruimte geeft tussen de parels en flexibiliteit creëert.
  • Doordat de parels handgeknoopt zijn wrijven de parels niet tegen elkaar, waardoor ze elkaar minder beschadigen.
  • Bij een eventuele breuk, vallen niet alle parels op de grond.
  • Meestal zijn handgeknoopte pareljuwelen iets sterker dan niet geknoopte.
  • Maar het grootste voordeel is zeker dat u op deze manier veel langer plezier hebt van uw parels!

Hoe houdt u zoetwaterparels langer mooi?

Hoe meer u de parels draagt, hoe mooier ze blijven! De parels nemen vet op uit de huid en vocht uit de lucht, hierdoor zullen nog meer gaan glimmen. Neem het vocht weg, dan zullen de parels uitdrogen. Parels verdragen geen chemische stoffen welke in parfum, haarlak en chloorwater te vinden zijn. Ook afwaswater en andere chemische sopjes zijn zullen uw parels beschadigen. Wees daarom voorzichtig met pareljuwelen en doe best uw parels pas aan wanneer u klaar bent met make up en haar. Ook douchen of in bad gaan raden wij af.

TIP : Handgeknoopte parels worden gemiddeld na 10 tot 15 jaar (of sneller bij veelvuldig dragen) opnieuw geknoopt. Vaak ziet u dat er op den duur meer ruimte ontstaat tussen de parel en het knoopje met als gevolg dat de draad tussen de knoopjes dunner en fragieler wordt door het schuren en daardoor makkelijker breekt. Dit kan ook voorkomen bij de aanhechting van de sluiting. Mocht u een juweel met parels hebben in deze staat, dan kan u deze door mij opnieuw laten knopen. Ook geknoopte sieraden waarvan het slotje kapot is of u gewoon graag een ander slotje zou willen, kunnen hier opnieuw geknoopt worden.


Tumoda by Lin gebruikt verschillende soorten zoetwaterparels en bij New Jewel kunt u de verschillende vormen en kleurtinten van onze zoetwaterparels bekijken. U kan desgewenst een aantal parels selecteren en daarmee maken wij binnen de afgesproken termijn een parelketting of armband naar wens. U kiest dus de mooiste parels en sluiting uit, ideaal als cadeautje voor een geliefde maar het uiteraard ook als cadeautje voor uzelf!

Hoe ontstaan parels en waar komen ze vooral vandaan?

Zoetwaterparels worden gekweekt in zoetwatermeren in bijvoorbeeld Indonesië, China, Japan en de Verenigde Staten. De zoetwaterparels die in de handel verkrijgbaar zijn, zijn dus allemaal gekweekte parels. De verschillende soorten mosselschelpen worden zogezegd “geopereerd” en worden er meerdere stukjes epitheelweefsel (=dekweefsel) in de zachte delen van het weekdier geplaatst. Zo ontstaat er een reactie op deze ‘indringer’ en maakt de mossel laagjes parelmoer aan. Op die manier vormt er zich in een periode van 10 maanden tot maximaal 6 jaar een parel, opgebouwd uit meerdere laagjes parelmoer.

Vroeger ontstond een parel vaak doordat er een zandkorreltje in de schelp terechtgekomen was maar tegenwoordig wordt de schelp meestal een handje geholpen : De schelp wordt door middel van een klem open gemaakt en er worden aan beide kanten van de schelp 12 tot 16 stukjes weefsel ingeplant met een pincet. Deze 3mm vierkante stukjes weefsel zijn afkomstig van een donor mossel, waardoor een totale productie per schelp tussen de 24 en 32 parels ligt. Vervolgens worden de schelpen in netjes gehangen en aan een lang touw terug in het zoetwatermeer geplaatst waar ze tussen de 2 en 6 jaar blijven liggen.

Zoetwaterparels bestaan uit massief parelmoer omdat er in tegenstelling tot zoutwaterparels geen kern is geplaatst in de schelp,  de stukjes epitheel weefsel lossen volledig op. Hierdoor zijn er maar weinig zoetwaterparels perfect rond. Na het oogsten worden de parels geselecteerd op afmeting, vorm en kleur. De binnenkant van de mosselschelp bepaalt de uiteindelijke natuurlijke kleur van de parel. De meest voorkomende tinten zijn ivoorwit, zalmroze, lavendel roze en bleek grijs.

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen zoetwaterparels en zoutwaterparels?

De belangrijkste verschillen tussen zoetwaterparels en zoutwaterparels zijn de omgeving waar ze groeien, de ene soort in zoetwatermeren en de ander in zoutwater zoals de zee.  Zoetwaterparels nemen verschillende vormen aan en een echte zoutwaterparel is altijd perfect rond. De zoutwaterparel heeft ook een meer metaalachtige glans maar dit is echter moeilijk te onderscheiden. De zoetwaterparels groeien met meerdere in 1 schelp, tot wel 36 stuks terwijl een zoutwaterparel alleen in een schelp groeit. Dit bepaalt dus ook een heel groot stuk van de prijs, een zoutwaterparel is vele malen (10 tot 100 keer) duurder dan een zoetwaterparel.

Tumoda by Lin werkt voorlopig enkel met zoetwaterparels die dus een stuk betaalbaarder zijn en speelser zijn van vorm.

Wij werken momenteel vooral met zoetwaterparels in barok vorm (= ongelijke vorm), nugget vorm (= een grillige buitenvorm met een platte onderkant en een bolle bovenkant) en zoetwaterparels in rice vorm (= een langwerpige vorm en een beetje lijkt op een rijstkorreltje). Allen hebben we in verschillende maten.